2019. április 16., kedd

CONNIE GLYNN: BEÉPÍTETT HERCEGNŐ (ROSEWOODI KRÓNIKÁK #1.)

Hello Molycik!
Elég régen nem jelentkeztem már, de most visszatérek hamvaimból. Rögtön egy értékeléssel érkezem a Rosewoodi krónikák első részéről, ami a Beépített hercegnő címet kapta és a borítóval megegyezően nagyon cuki volt!
Egyébként miniprojektünk is van a könyvvel kapcsolatban, szóval ha még több érdekességet szeretnétek megtudni, akkor csekkoljátok a Prológus facebook és wordpress oldalát! :)

Kiadó: Menő Könyvek
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 384
Megrendelem
A recenziós példányért köszönet
a Menő Könyveknek! :)
Fülszöveg:

Lottie Pumpkin egy átlagos lány, akinek minden vágya, hogy hercegnő lehessen – jelenleg ösztöndíjjal tanul a Rosewood Hall nevű előkelő bentlakásos iskolában. Ellie Wolf egy hercegnő, aki másra sem vágyik, minthogy átlagos lehessen – ő azért jár Rosewood Hallba, hogy elodázhassa királyi kötelességeit, melyek Maradova trónörököseként várnak rá. Amikor a sors szeszélye folytán szobatársak lesznek, szinte kínálja magát a lehetőség és személyiséget cserélnek – ám valaki tudja a titkukat, és Rosewoodban többé semmi sem az, aminek látszik… 
A Nooderellaként is ismert Connie Glynn Youtube-sztár ezúttal regényíróként debütál – a Beépített hercegnő a Rosewood-krónikák című sorozatának első darabja. Merülj alá Lottie, Ellie, valamint a rejtélyes és mágikus Rosewood Hall világában!

Hol is kezdjem? Szerintem maradok a szokásos sorrendnél, azaz jöjjön, hogy hogyan is bukkantam rá a könyvre. Korábban, úgy a külföldi megjelenés tájékán láttam egész sokszor Goodreasen felbukkanni a feedemben a könyvet, de úgy komolyabban nem tanulmányoztam, csak annyi maradt meg, hogy tetszik a borító. Majd, amikor megjelent itthon is, a Menő Könyvektől kapott tájékoztató e-mailben nem csak a külalak, de a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet. Alapból szeretem a lightos, hercegnős sztorikat, mert kikapcsolódásnak mindig tökéletes választásnak bizonyulnak, és egyébként ez a Beépített hercegnő esetében sem volt másként. A külalakra rátérve, számomra telitalálat a borító. Mind a színei, mind az elrendezése, a typo, minden. A történethez is tökéletesen illik, és egyébként a második kötetbe is szerelmes vagyok e tekintetben. 
– A világ néha nagyon hangos tud lenni, és az emberek, miközben igyekeznek a saját hangjukat hallatni, végül némaságra ítélhetnek olyanokat, akiknek tényleg szükségük lenne arra, hogy beszéljenek."
A történetre rátérve, két fiatal útját követhetjük végig olvasás közben és igazából teljesen átlagos, hercegnős történetként indul. Adott az átlagos leányzó, akinek az volt a célja, hogy bekerüljön az álom iskolájába, ahol anyukája is tanult, meg mellesleg szívesen lenne hercegnő is. Míg a másik lány, kicsit szeleburdi, vadóc teremtés, nem mellesleg Maradova hercegnője, aki inkább kibújna a trónörökösi szerepből. Egy szobába kerülnek Rosewood Hallban és elkezdődik az izgalmakkal teli kalandjuk. Tényleg egy ennyire hihetetlenül egyszerű és könnyed cselekményt kapunk, de közben mégis izgalmas és szórakoztató az egész. 

Rosewood Hallban házakba kerülhetnek be a diákok, ez kicsit a Harry Potterre emlékeztetett engem, de szerencsére ennyiben ez ki is merült, nem volt varázslás és semmi hasonló. Amire viszont emlékeztetett az egy részről A hercegnő naplója Cabottól, másrészről pedig a Két Lottie-ra. Ettől pedig kicsit Disney mesés feelingje volt az egésznek és ha belegondolok, igazából a Hamupipőkére is emlékeztetett. Szóval, tényleg áll, amit az elején írtam, tipikus hercegnős történetről van szó, mesés elemekkel, báli ruhákkal, estélyekkel, mellette pedig az iskolával, mint a fő helyszínnel.

Ami számomra kicsit zavaró volt - bár az élményen igazából nem rontott - az az, hogy nem igazán tért ki az írónő a részletekre. Konkrétan alig tudtunk meg valamit az iskola házairól, Maradováról, a királyi családról. Lottie-t és Ellie-t ugyan megismerjük, de még a barátok szintjén is alig csöpögött az információ. A helyszínről sem tudunk meg sokkal többet, pedig azért nem ártott volna egy kicsit komolyabban venni a világfelépítést, hogy ne minden a következő kötetekre maradjon, már ha tervben van egyáltalán ez a sorozat következő részeire nézve. 
"– Annyira vicces ez az egész. Bármit megadnék azért, hogy a helyedben lehessek, Lottie. Egész életemben mást sem akartam, mint hogy ne legyek hercegnő… Majd egy olyan lánnyal kerültem egy szobába, aki megszállottja a hercegnőknek. – Hosszan kifújta a levegőt. – Tudod, hogy mielőtt a Rosewoodba jöttem volna, egész addigi életemben csak húsz emberrel találkoztam? Hússzal!     Erre a bejelentésre Lottie-nak szó szerint leesett az álla."


Az biztos, hogy a 13-16 éves, fiatalabb korosztálynak csak ajánlani tudom a történetet, hogy ők is elvarázsolódjanak és a lányokkal együtt átéljék a kalandokat. A Disney mesékért rajongóknak is bejövős lehet a történet, na és a retellingekért rajongóknak. 

Értékelés: 4/5*
Kedvenc rész:
Kedvenc karakter(ek):
Üdv,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates