2016. február 19., péntek

MŰFAJOK KAVALKÁDJA Á LA KKB: MILYEN KÖNYVET TARTOZNAK A YOUNG ADULT KATEGÓRIÁBA?

Hello Molycik! :)
A Kis Könyves Bloggerekkel újból ötleteltünk, és azt találtuk ki, hogy mi lenne, ha a műfajokat vennénk célpontba, és veséznénk ki? Így született meg a Műfajok Kavalkádja hétvége ötlete, amikor minden blogger egy általa választott, kedvelt műfajt veséz ki kedve szerint. Számomra az ifjúsági, young adult a legkedvesebb, ez áll hozzám legközelebb, éppen ezért esett erre a műfajra a választásom. Fogadjátok szeretettel ;) 

Milyen könyvek tartoznak Young Adult, azaz YA kategóriába?

A Young Adult szókapcsolat jelentése nem más, mint fiatal felnőttek. Ebből adódik, hogy az ebbe a kategóriába tartozó könyvek fiatal felnőttekről, 13-18 év közötti tinikről szólnak. A YA könyvekre jellemző a tragikus múlt, a saját démonokkal való küzdelem, a korábbi bántalmakkal való megbirkózás, a lelki traumák feldolgozása, és a mindennapos küzdelem. Így ezek a történetek tekinthetőek ebbe a kategóriába tartozónak.

Több alműfaja is van a young adult könyveknek. Léteznek disztópikus, paranormális, realista, történelmi, LMBT, kortárs és még sorolhatnám. Véleményem szerint Magyarországon a legtöbb YA könyv a Könyvmolyképző kiadásában jelent meg, hiszen a Vörös Pöttyös könyvek általában fiatal felnőtteknek szóló történetek.

A következőkben pár kedvencemmel szeretném szemléltetni az előbb leírtakat: 
A rengeteg már megjelent Young Adult könyvnek köszönhetően hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek olyan nem magyar szerzők, akik körül hatalmas a hype külföldön. Ilyenek például John  Green könyve, melyek egyre nagyobb sikert érnek el, és egyre nagyobb a rajongótábora kis hazánkban. Ha már YA, akkor meg kell említeni Jennifer L. Armentout nevét, akinek köszönhetően a magyar könyvmolyok is megismerhették Daemon Black és Katy Swartz kalandjait.

Minthogy egyre népszerűbbek ezek a könyvek, úgy magyar fronton is van jó néhány kiemelkedő YA könyv. Kemese Fanni és Helena Silence is nagy népszerűségnek örvend. Helena Silence a paranormális, míg Kemese Fanni a disztópikus vonalat erősíti. Ha egy magyar gimnazista mindennapjait szeretnénk végigkövetni, akkor tökéletes választás Tavi Kata Sulijegyzetek sorozata, vagy Leiner Laura hatalmas népszerűségnek örvendő Szent Johanna Gimi sorozata.

Részemről mindegy, hogy az a YA könyv, amit olvasok épp fantasy, paranormális, vagy romantikus, egészen addig, amíg fenntartja a figyelmemet. Bár, hogy őszinte legyek mostanában kicsit túl sok disztópiát olvastam, így azokat inkább pihentetem.

Fantasy téren Sarah J. Maas Üvegtrón sorozata az abszolút kedvencem. Szórakoztató, eseménydús, és mind a szereplők, mind a világ nagyon jól felépített. Paranormálisok közül természetesen Daemon Black az én emberem… vagy inkább luxenem? :) 



Igaz, hogy a disztópiák most kicsit háttérbe szorultak nálam, de James Dashner Útvesztőjét nagyon megszerettem. Végig kétségek között tartott, sosem tudtam, hogy mi fog történni a következő oldalon, és még az utolsó oldalon is képes volt meglepni.

Egyre több LMBT könyv lát napvilágot. Ezek olyan könyvek, ahol a főszereplő nem a szokásos fiú-lány felállást részesíti előnyben, hanem a saját neméhez vonzódik, vagy úgy érzi nem abba a testbe született, amibe a lelke vágyik. David Levithan kiemelkedő ebben a kategóriában, szinte minden könyvében jelen van, a Nap nap után nagy kedvencem tőle. Egyedi és elgondolkodtató. 



A romantika kedvelőinek Stephanie Perkins Anna és a Francia csók trilógiáját, és Gayle Forman könyveit tudom ajánlani. Mindkét író nagyszerűen bánik a szavakkal, és egyedi, szórakoztató történeteket tárnak az olvasók szeme elé.

A végére hagytam személyes kedvenc sorozatomat. Ez pedig nem más, mint Rick Riordan Percy Jackson sorozata, ami a mitologikus YA könyvek táborát erősítik. Megvan benne minden, ami ahhoz szükséges, hogy egy könyv, vagy esetünkben sorozat jó legyen: vicces, okos, szeretnivaló karakterek, akik csak egy kicsit átlagon felüliek és a sorozat végére a legjobb barátainkká válnak. Pörgős és érdekes alaptörténet – Ki ne szeretné, ha az apja vagy az anyja egy görög isten lenne, vagy egy menő nyári táborba járhatna, ahol megtanulhatsz harcolni és szörnyekkel kell megküzdeni? Ráadásként humoros formában tanulhatsz meg minden érdekességet és alapinformációt a görög mitológiáról.

Tudtad-e?


       Azok a könyvek, amelyeket ma Young Adultnak tekintünk eredetileg felnőtteknek íródtak. Csak később kezdték el ebbe a kategóriába sorolni őket.




        S. E. Hinton – The Outsiders könyve volt az első olyan, ami már konkrétan a fiatal felnőtt korosztálynak íródott.




         A ’70-es évek tekinthető a YA irodalom aranykorának. Tipikus témái a halál, a szex, a fiatalkorú alkoholfogyasztás, a droghasználat és a hajléktalanság voltak.




          A’80-as évekre egyre bővült az ebbe a kategóriába tartozó könyvek listája. Francine Pascal  Az Édesvölgyi suli ikrei című sorozata volt az első olyan fiatal felnőtteknek szóló sorozat, amely felkerült a New York Times bestseller listájára. Ekkortájt kezdett el jó néhány író a Young Adult irodalmon belül a műfajokkal is kísérletezni.




        A ’90-es évek közepén egy kicsit sötétebb vonalat vesznek fel az írók, a könyvek hangulata sokkal komorabb. Ekkor születnek meg olyan hatalmas sikernek örvendő könyvek, mint az Egy különc srác feljegyzései, a Vámpírnaplók, a Sabriel és az Emlékek őre.




        A 2000-es években kezdték meg hódításukat a paranormális és disztópikus Young Adult könyvek. A Twilight és az Éhezők viadala abba a korszakba sorolható, amelyet a YA irodalom második aranykorának tekintünk. 




          Manapság már rengeteg fiatal felnőtteknek szóló könyv van, és tényleg nagyon sok új világot ismerhettünk meg ezeknek a könyveknek köszönhetően. Azt pedig, hogy a jövő mit tartogat a YA irodalom számára egyenlőre homály fedi, de idővel úgyis fény derül rá.


Ha van kedvetek írjátok meg, hogy melyek a Ti kedvenc YA könyveitek, és miért? Üdv:



2 megjegyzés:

  1. Az a baj ezzel a poszttal, hogy nem a kérdésedre válaszoltál, hanem elkezdted sorolni a kedvenceidet, ráadásul bele is keverted a middle grade és a new adult könyveket, arról nem is beszélve, hogy a 21. században ilyen magyarázatot az LMBT könyvekre még nem láttam. Nem tudom értékelni ezt a bejegyzést, mert szerintem szánalmas, és arra hasonlít, mint amikor a lusta tini fél óra alatt akar összedobni egy beadandó esszét. Sajnálom, de ha már meg akarod válaszolni, hogy mit is jelent a YA, akkor legalább legyél azzal tisztában.

    ps. a legnagyobb fail az egészben, hogy Riordan Percy Jackson sorozata middle-grade, vagyis gyermekeknek szánt regény, és csak a Heroes of Olympus YA.

    Your welcome.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!
      Először is köszönöm, hogy felvállaltad a nevedet ;)
      Másodszor nem igazán értek veled egyet, de köszönöm a hozzászólást, mert ugyan a bejegyzést nem most írtam, hanem körülbelül fél éve, és a rohanásban, elfelejtettem átnézni, így maradhatott benne Colleen Hoover, aki igaz, hogy NA sztorikat ír, azért tőle a Hopelesst, én még mindig YA-hoz sorolnám. Ezt javítottam.
      Harmadszor: Percy Jackson jelző alatt az egész sorozatot értem, amibe nem csak Riordan HoO sorozata, hanem az original is beletartozik. Ráadásul a Lightning Thief kivételével az összes többi kötet YA.
      Az LMBTről meg annyit, hogy megosztó téma, és úgy gondolom, hogy mivel csak példa, így akit érdekel, az bővebben utánanéz, hogy mit is takar a rövidítés, illetve miről szól. Ez nem a Mit jelent az LMBT? bejegyzés.

      Köszönöm a hozzászólást, és : You're welcome ;)
      Zsebi.

      Törlés

designed by Charming Templates