2020. június 27., szombat

Adam Bray - Lorraine Cink - Melanie Scott - Stephen Wiacek: Minden ami Marvel

Jelenleg futó projektünk a Marvel-univerzumot helyezi középpontjába, és a Kolibri Kiadó jóvoltából megjelent Minden ami Marvel című kötetet.

Fülszöveg:
„Csináljunk valami őrültséget… mondjuk mentsük meg a világot!” (Vasember)

A Minden ami Marvel tényekkel és izgalmakkal teli utazásra hív a negyvenes és ötvenes évek első nagy Marvel-hőseitől, gonosztevőitől, cowboysztárjaitól és képregényszereplőitől a hatvanas évek ikonikus szuperhősein és -gonoszain át napjainkig, miközben bepillantást enged a karakterek szuperereje, az általuk használt technológia és a főhadiszállásaik titkaiba.

Újabb Marvel kötet, amely meglovagolja a filmek népszerűségét és sikerét, gondolhatnánk, azonban a Minden ami Marvel egy igazán érdekesre sikeredett kötet a maga 320 oldalával. Megismerhetjük belőle a Marvel-univerzum kulcsfontosságú eseményeit, a szereplők történeteit, a különböző járműveket, fegyvereket és a technológiát. Szóba kerülnek az országok és helyszínek, bolygók és létsíkok, illetve azon varázstárgyak és varázserők is, melyek kulcsszerepet játszottak az univerzumban.

Természetesen a szereplők esetében nem csak Amerika kapitányra, Thorra és a Bosszúállók csapatának többi tagjára kell gondolni, hanem számos – számomra – ismeretlen karakter is felsorakozott a lapokon. Nagy érdekesség lehet bárki számára a kötetnek az a pár oldala, amikor az idővonalak végén felsorakoznak a karakterek. Ismertétek például Azbeszt Lady vagy X-faktor nevét (nem, nem a showműsorról van szó)?

A könyv bevezetőjében megemlíti Alastair Dougall főszerkesztő, hogy nem céljuk a kötettel, hogy a cég történetét bemutassák, és nem is egy teljeskörű karakterenciklopédiáról van szó. Inkább arra törekedtek, hogy a felsorakoztassanak egy csomó érdekes szereplőt és tényt időrendi sorrendben. Mindezt 320 oldalon, rengeteg illusztrációval.

Felosztását tekintve az előszó után rögtön az idővonalak következnek, szépen sorban kedzve az Aranykorral, majd következik az Atlas-korszak, a Marvel-korszak (ezt ismerhetjük talán a legtöbben), a Bronz korszak, a Modern korszak, majd végül a Hőskorszak. Az idővonal után rengeteg infó zúdul ránk a különböző járművekről, mint például a SHIELD-helibázisáról vagy a Zöld manó röpdeszkájáról. A járművek után nem maradhattak ki a fegyverek sem, melyekről többet a Fegyverek és technológia fejezetben lehet megtudni. Természetesen nem maradhatott ki ebből a részből Vasember páncélja és Amerika kapitány pajzsa sem. A kötetből hátralévő kb. 80 oldalon szó esik még a kozmikus erőkről, varázserejű tárgyakról, bolygókról és létsíkokról, illetve nem maradhattak ki a felsorolásból a nevezetes országok és helyszínek sem.

Számomra egy igazán informatív kötet volt a Minden ami Marvel. Rengeteg mindent nem tudtam még a Marvel-univerzumról, és van egy olyan érzésem, hogy még mindig van mit megtudnom, de most azért sikerült szépen bővítenem a tudástáramat minden tekintetben.

Azt hiszem, bátran ajánlhatom a Minden ami Marvelt bárkinek, aki érdeklődik a Marvel-
univerzum iránt. Mindegy, hogy a képregények vagy a filmek állnak közel az olvasóhoz, biztosan talál pár érdekes tényt vagy karaktert ebben a szépen megszerkesztett, részletes kötetben.

Szeretitek a Marvel filmeket, képregényeket és az univerzumhoz kötődő könyveket? 
Én határozottan.

Ha még több infót tudnátok meg a kötetről, vagy online egy videó formájában „átlapoznátok” a kötetet, akkor tartsatok velünk a Prológus Marvel projektje során. Facebookon és az oldalon is számos extra tartalommal és értékeléssel készülünk számotokra.
"… amióta az eszemet tudom, a képregények, velük együtt pedig a Marvel kiadványai is meghatározó részei az életemnek. Ez már jóval azelőtt így volt, hogy 1965-ben Stan Lee felvett írónak és szerkesztőnek a céghez, ahol még olyan új Marvel-hősök megalkotásában is részt vehettem, mint Vízió, Vasököl, Luke Cage, Plazma és Rozsomák." - részlet Roy Thomas előszavából
Üdv,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates