2014. december 31., szerda

2014 LEGJEI (BEST OF #1.)

A 2014-es évnek lassan vége. Igaz, hogy még csak egy hónapja kezdtem el a blogolást, de az olvasást, a könyvmoly létet nem :) A moly.hu olvasmánylistája alapján idén túl vagyok 77 046 oldalon, ami 228 könyvet jelent. Ezek alapján elmondhatom, hogy sikeres évet zártam.

Ebből a 228 könyvből volt jó pár kiemelkedően jó, ami egyből kedvencem lett, és volt pár olyan könyv, ami az iszonyatosan szenvedős kategóriába kerül. Jöjjenek tehát az év kedvencei, és legnagyobb csalódásai. Természetesen ez csak az én véleményem, nyugodtan megcáfolhatjátok. Tudjátok: ízlések és pofonok ;)


Először a legkevésbé tetszőkkel kezdem, mert abból kevesebb van. Ezek már tényleg azok a könyvek, amiket csak azért olvastam végig, hogy ne kelljen félbehagynom, mert az nem szokásom.


2014 LEGNAGYOBB CSALÓDÁSAI:

Abbi Glines: Ha az enyém lennél. 
- Dráma, dráma hátán. Idegesítő, utálatos, nyafogó szereplők, szerelmi háromszög. Köszönöm, de ebből én nem kérek. "Pedig a második rész fényévekkel jobb!" Nem baj, elég volt ennyi szenvedés is.

J. A. Redmerski: Az örökké határa. 

A Soha határát IMÁDTAM! Romantikus volt, egyedi, szórakoztató, nagyon jól megírt könyv. Erre jött a EZ, és nem akartam elhinni, hogy mennyire elcseszett folytatást kaptam. Már azt sem értettem, hogy minek folytatni, de ha már kell, akkor az legyen jó!

S. C. Stephens: Esztelen.

Annyi pozitív kritikát olvastam a sorozatról, hogy úgy gondoltam nekikezdek. Nem kellett volna. A Kellan-Kiera páros az agyamra ment. Annyit szenvedni, mint ez a kettő szerintem senki más nem tud a világon. Ja, de Kaidan és Anna. Ők következnek.


Wendy Higgins: Angyali gonosz, Angyali szövetség.
Legnagyobb problémám a fordítással volt, de a történet se fogott meg. Amit a két főszereplő összeszenved az már fájt. Ha nem lett volna annyira unalmas az előadás, amin elkezdtem olvasni, akkor tuti, hogy az Angyali szövetség kimaradt volna az életemből. Viszont ezek után a befejező kötetet is el fogom olvasni. Mazochista énem nagyon boldog lesz :D


Veronica Roth: Allegiant/Hűséges. 

A Beavatott hatalmas kedvencem lett (ebben nagy szerepe van Négyesnek), a Lázadó már nem tetszett, a Hűségest pedig egyenesen utáltam. Nem szeretnék spoilerezni, és nem is fogok, ezért csak annyit írok, hogy a vége kiverte nálam a biztosítékot. Pedig számítottam rá, mert sikeresen belefutottam olyan értékelésekbe molyon, ahol elfelejtették bepipálni a "cselekményleírást tartalmaz" dobozkát. Amit Tris meg Tobias művelt... Mintha agymosáson mentek volna keresztül a szereplők az utolsó 2 kötetben. Az év csalódása címet tehát az Allegiant kapja.


Beth Revis: Túl a végtelenen.
Annyira szerettem volna szeretni ezt a könyvet! Hiszen olyan gyönyörű a borítója. Tanulság: Ne a borítója alapján vásárolj könyvet! :D
Semmit nem szerettem a könyvben, egy pozitív dolgot nem tudok megemlíteni a borítón kívül. Semmit :( 520 oldalnyi szenvedés. Ennyi.

A végére hagytam a két kedvencemet. Mindkettőt Sylvia Day írta :'D

Captivated by you (Crossfire #4). 
Az egész könyv csöpögött a nyáltól. Nem ezt vártam, főleg úgy nem, hogy végre volt Gideon POV! Na, ezek a fejezetek, ha lehet még jobban nyáladzottak, mint az Eva szemszögéből íródott részek. Egy sikeres, macsó üzletembertől nem ezt várná az ember.

Megigézve.

200 oldalnyi szenvedésre van ítélve minden kedves olvasó, aki a kezébe veszi e "remekművet". Varázslatos macskaszexszel van tele, és csak a fejem fogtam, hogy na neeeee. Ilyen nincs. Sylvia beszívott írás közben, vagy mi a franc történt? Fákat vágtak ki, hogy ez a könyv megjelenhessen. Nagy hiba volt :(
 A 2014-es év legrosszabb könyve díjat kapjaaaaaa Sylvia Day: Megigézve.

2014 LEGNAGYOBB KEDVENCEI:


A listának ezen része lényegesen hosszabb lesz, mint az előző. Ezek mind olyan könyvek, amik elnyerték a szívem egy darabkáját, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan újraolvasom mindet egytől-egyig.

J. A. Redmerski: A soha határa.
A lista negatív részében már említést tettem erről a szépségről, hogy mennyire szerettem. Annyira, hogy idén 3x is elolvastam. Ezért nem értem, a bűn rossz folytatást.

Sarah J. Maas: Üvegtrón.

A napokban fejeztem be és egyszerűen IMÁDTAM! Minden egyes kis mozzanatát. Tökéletesen kidolgozott cselekményt, háttérvilágot és szereplőket kaptam. Az Év Legnagyobb pozitív csalódása címet az Üvegtrón nyerte. Remélem az Éjkorona is legalább ennyire jó lesz, mint elődje, és akkor boldog leszek :)

James Dashner: Útvesztő.

A 2014-es év számomra egyértelműen a disztópiák éve volt. Az Útvesztő azonnal az egyik kedvencem lett. Dashner végig bizonytalanságban tartja az olvasót, még a legeslegutolsó oldalon is képes elérni, hogy meglepődj, és minden eddigi elméleted a kukába dobd.

Veronica Roth: Beavatott.

Újabb disztópia, ami egyből kedvenc lett. Ebben nagy szerepet játszott Négyes, aki a könyv végére tiszteletbeli háremtag lett. Pörgős, vicces, izgalmas. A folytatás már kevésbé jó.


Katja Millay: A nyugalom tengere
2014 nem csak a disztópiák éve volt. A sérült lelkű fiatalokról szóló YA/NA könyveket is élvezettel olvastam. Közülük egyik legnagyobb kedvencem a Nyugalom tengere. A szépséges borítója miatt figyeltem fel rá elsősorban, de nem bántam meg, hogy elolvastam, mert bátran merem állítani, hogy kategóriájának egyik legjobbja. Váltott nézőpontú, erős, szerethető karakterekkel, és egy igazán különleges történettel.

Jessica Sorensen: Callie, Kayden és a véletlen.

Sérült lelkivilágú fiatalok csapó 2. Minden megvan benne, ami ezekre a könyvekre jellemző. Ráadásként hozzácsapott Jessica egy ütős függővéget. Szegény olvasó hadd mérgelődjön, csapkodjon, idegeskedjen. Egyetlen szerencsém az volt, hogy azonnal tudtam kezdeni a 2. kötetet. Semmi más. Biztos kikészültem volna, ha nem olvashatom azonnal.

Jennifer L. Armentrout: Obsession.

Jentől már megszokhattuk a minőséget, és az akciódús paranormális történeteket. Mégis meglepődtem, hogy mennyire tetszett Hunter és Serena története. Aki teheti olvassa el, mert nem csak a Luxenek szerethetőek ám! ;)


Kelly Oram: Cinder&Ella.
Kelly kedvenc alkotóim egyike, így a Cinder&Ellában sem kellett csalódnom. A megszokott szórakoztató történetet kapjuk. Pluszpont a Hamupipőke feldolgozásért. Szerintem ez az egyik legjobb. 

Maradok Kellynél. Legnagyobb kedvencem tőle az Avery Shaw Experiment, vagy magyarul a Szívzűrterápia strébereknek. 

GRAYSOOOOON <3 Év legviccesebb könyve. Nem tudok normális értékelést írni róla, mert Graysoooon *.* <3 Kellett nekem belelapoznom a könyvbe :'D
Idén hatalmas kedvencem lett Marni Bates írónő is, és a csodálatos könyvei. Közülük is kedvenc a Segítség, youtube sztár lettem! Ugyanazért szeretem, mint Kelly könyveit. Viccesek, és amikor Marnit olvasok semmi más nem számít, teljesen beleélem magam a történetbe. Mackenzie különösen közel áll a szívemhez, szerintem én is vagyok olyan szerencsétlen, mint ő. Lehet, hogy még szerencsétlenebb is.

Most pedig következik a lista csúcsa, a TOP 5. Ami igazából TOP 6, de nem tudtam dönteni az ötödik és a hatodik hely között, így felkerültek mindketten.A dobogó ötödik helyén tehát két könyv foglal helyet, ezek pedig nem mások, mint Kiera Cass: The One és Tabitha Suzuma: Forbidden. Tudom, nem lehet egy szinten említeni a két könyvet, de tényleg nem tudtam dönteni. Mindkét könyv ott van a legeslegjobbak között. Mindkettőt megkönnyeztem, igaz, más-más okból. Az Igazit, azért, mert vége lett az egyik kedvenc sorozatomnak. Forbidden. Azóta sem találok szavakat a könyvre. Mély. Nagyon mély. Depressziós hangulatba kerültem tőle, 3 oldal után bőgtem, de imádtam.

Negyedik helyen Colleen Hoover áll. Legszívesebben minden könyvét felsorolnám, és agyon dicsérném. Épp ezért kapja a 4. helyet CoHo. Kedvencem az Ugly love volt tőle. 


Harmadik helyen Rainbow Rowell: Elanor&Park-ja áll. Bátran merem állítani, hogy a legjobb első szerelemről szóló YA könyv. Végre egy olyan könyv, ahol a főszereplők nem rendelkeznek tökéletes alakkal, megvannak a kisebb-nagyobb problémáik az életben, ami nem abban merül ki, hogy kivel feküdjön le a 2 srác közül, vagy éppen melyik plázába menjen vásárolni, mit vegyen fel. Olvassátok el mindenképp, megéri. Maradandó sérülés garantált.Az 1-2 helyezettnél gondban voltam, mert egyik sorozatot jobban szeretem, mint a másikat. A döntést végül meghoztam, nehéz szülés volt :'D
Ezüst érmes ezúttal Daemon Black, azaz Jennifer L. Armentrout: Opposition (Lux #5). Sajnos / nem sajnos egy bizonyos sorozatot még Daemonnak sem sikerült leszorítania a dobogó legfelső fokáról. Egyik legnagyobb szívfájdalmam idén a Lux sorozat vége volt. Azóta se tudtam feldolgozni, örök kedvencem lesz Daemon és Katy párosa. Jen igazán meglephetne minket egy bónusz kötettel :D


Az aranyérmes pedig nem más, mint Rick Riordan: The Blood of Olympus (Heroes of Olympus #5). Percy drágámat évek óta senkinek nem sikerül leszorítania, minden évem csúcspontja az új Riordan könyv megjelenése volt. Rick bácsi könyvein nőttem fel, Percyékkel együtt. Senki nem vetekedhet vele, velük. A szívem majd megszakadt, hogy vége a sorozatnak, egy újabb korszak zárult le az életemben.

Összességében nem panaszkodhatom, rengeteget olvastam idén, és ami a legfontosabb minden percét imádtam. Még a szenvedős, morgolódós pillanatokat is. Nevettem, sírtam, a fejemet fogtam, áradoztam, belehabarodtam a szereplőkbe. Sorozatokat fejeztem be, egyúttal sirattam meg. Volt, amit félbehagytam, mert már nem bírtam. Olvastam angolul, és franciául is bár a franciát inkább hagyjuk, összesen egy kis novellát olvastam el, azzal is meggyűlt a bajom.  3 éves lettem molyon, és elkezdtem blogolni. Így telt a 2014-es évem.


Lassan  lezárul az év, a listámnak és a bejegyzésnek pedig itt a vége. Remélem a következő év is tele lesz jobbnál-jobb könyvekkel. Nektek pedig kívánok sikerekben, és persze könyvekben gazdag Boldog Új Évet! Olvassatok sokat 2015-ben is!Zsebi ;)

- Keep calm and read a lot -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates