2015. december 27., vasárnap

KÖNYVMOLYKÉPZŐ KÖNYVBEMUTATÓ - ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

Könyvmolyképző Könyvbemutató

2015. december 13-án a Könyvmolyképző Kiadónak könyvbemutatóján jártam, ahol nagyon érdekes beszélgetéseknek lehettem fültanúja, és még egy szuper interjút is készíthettem Rácz-Stefán Tiborral.
covers_370502Három beszélgetés volt a délután folyamán, rögtön az elsőnél három számomra új íróval ismerkedhettem meg. A beszélgetést Varga Bea, azaz On sai vezette, beszélgető társai pedig Bessenyei Gábor, Kae Westa és Demi Kirschner Aranymosás nyertesei voltak.
Érdekesebbnél érdekesebb kérdésekkel állt elő Bea, így olyan infókat tudhattunk meg, mint például, hogy Kae Westa előző könyve, a Démon és a Papnő között igazából nincs kapcsolat, de ha nagyon keressük, akkor találhatunk. Illetve arra is fény derült, hogy a következő, második kötetben már le is szeretné zárni a Karvalyszárnyon történetét, de erről majd a karakterek döntenek. Jövőbeni tervei között szerepel 6-7 regényterv, amelyet meg szeretne írni, és marad a fantasy keretein belül.
Demi Kirshner elárulta, hogy új könyve, az Öld meg Jana Robinst! története Németországban és Lengyelországban játszódik. Demi gyerekkora egy részét Németországban töltötte, és elárulta, hogy nem szerette volna Angliába vagy az Egyesült Államokba helyezni a történetét. A felolvasott részlet alapján úgy tűnhetett, hogy szerelmi háromszög tanúi lehetünk olvasás közben, de az írónő pont az ellenkezőjét állítja, ilyenről szó sincs. Az Öld meg Jana Robinst!-ban a szereplőknek van egy úgynevezett sorskulcsuk, amiről annyit kell tudni, hogy 14 éves korban az őrzőktől kapják meg a rendtagok. Még egy érdekes információ: Demi elmondása szerint összeesküvés elmélet függő. Jövőbeli tervei közé tartozik a Jana Robins folytatása (Szörnyek és ketrecek címmel), tervezi a sorozat 3-4. részét is megírni, és vannak elfekvőben lévő, más munkái is.
Bessenyei Gáborról, a Jövő harcosai c. könyv írójáról rögtön a beszélgetés elején kiderült, hogy nagy Juventus és képregény rajongó, és hogy a könyve nem Budapesten játszódik, viszont a második kötetben lesznek erős utalások arra, hogy a történet helyszíne Magyarország. A könyv mögött hatalmas kutatómunka van, az alap mitológiai dolgokat az internetről, majd lexikonokból szedte össze. Írói módszerére az jellemző, hogy elkezd mászkálni a szobában, fel-alá járkál, így jönnek az ötletei. Az Olimposz legyőzése sorozatánál a kéer mitológiai lény karakteréből indult ki, aki egyébként egy ritkán emlegetett szereplő a mitologikus történetekben. Jövőbeli tervei között szerepel a Jövő harcosai folytatásának megírása, és szeretne majd kiszakadni ebből a világból, mert szerinte nehéz, megterhelő sokáig ugyanabban az elképzelt világban maradni.
Egy kisebb, körülbelül 15 perces szünet után egy újabb beszélgetés kezdődött On Sai moderálásával. Rácz-Stefán Tibor, Róbert Katalin és Felkai Ádám meséltek újonnan megjelent könyveikről.
Tibivel már a beszélgetés kezdete előtt találkoztam, és beszéltünk. Sőt, egy elég hosszú interjút is készítettem vele, amit hamarosan olvashattok itt, az oldalon. A beszélgetés során azért megtudtam pár olyan dolgot, amire nem tértünk ki az interjúban. Elmesélte, hogy nincs kapcsolat a Túl szép és a Fogadj el között, maximum annyi, hogy mindkét regénye napjainkban játszódik, méghozzá azért, mert szerette volna, ha univerzálisan bárhol el lehet helyezni a könyvek cselekményét. Mindkét művének fontos eleme az LMBT romantika. Mesélt egy picit az új megjelenésű Túl szépről, ami egy romantikus, rózsaszín, szerelmes New Adult történet. Jövőbeli tervei közé tartozik a Túl szép 2. része, illetve már készen van a Sorstalan utakon című kézirata is.
Felkai Ádámról megtudtuk, hogy forgatókönyvíró tanfolyamon vett részt. Volt egy olyan kérdés, hogy hatással volt-e a Para körút című könyvére a Keresztapa film, erre azt a választ kaptuk, hogy maga a film zseniális, de ő ennyire komolyat, és komolyan biztos, hogy nem tudna írni, így inkább marad a humoros vonalon, a jövőben is viccesebb stílusban szeretne alkotni. A Para körút folytatását már le lett adva a kiadónál. Ebben a műben csak laza szálakban jelennek majd meg az első kötet szereplői, így standaloneként, önálló kötetként is megállja majd a helyét a könyvpiacon.
Róbert Katalin marketinget tanult, viszont szerkesztőként is dolgozik. A szokásos van-e kapcsolat a két könyve között kérdést tőle is megkérdezte On Sai, nála sincs kapcsolat a könyvei között, egy teljesen más történetet kapunk, mint ami a Szívből, színből, igazánban jelenik meg. A könyvei Budapesten, napjainkban játszódnak. Érdekességként megtudhattuk, hogy a Kezdjetek el élni írása folyamán érte sokként a tény, hogy felnőtt, a barátaival együtt. Jövőbeli terveiről soha nem szokott mesélni, mert nem akar azzal csalódást okozni az olvasóinak, hogy véletlenül nem azt a történetet írja meg, mint amiről elkezdett mesélni, ezért most sem tett kivételt, csak annyit árult el, hogy megvannak a maga elképzelései, és benne kell lenni a belső körében, hogy többet tudjunk ezekről a dolgairól.
12308771_986886554684039_8164991275693613658_nA harmadik, és egyben utolsó beszélgetés Réti László és Mihóczy Mercédesz között zajlott le. A férfi korábban nyomozótiszt volt, és ez egyébként látszott is a megjelenésén, sugárzott belőle a tekintély, és egy nagyon karizmatikus személy képét mutatta. A munkahelyén mindig ő volt a kihallgatások alatt a rossz zsaru, a közönség érdeklődését is azonnal felkeltette érdekes történeteivel. Talán ez a beszélgetés volt a legviccesebb, és legkötetlenebb. A könyveinek van valóságalapja, sok jelenetet törölnie is kellett, mert nem hitték volna el az emberek, hogy ezek a dolgok megtörténtek. Azt a tanácsot kaptuk, ha egy történetben meg szeretnénk keresni, minek lehet valóságalapja, akkor a legvalószínűtlenebb eseményeknek nézzük, mert ezek lesznek azok.
Most megjelent regénye, a Könnyek városa már egyszer ki lett adva más kiadónál. A mostani kiadásban csak kisebb stilisztikai javítások vannak, és egy szereplő neve változik meg. A történet pedig két egymásba fonódó sorozatgyilkosról szól, így egy picit másabb, mint a korábbi művei. A könyvek írását megelőző kutatómunkát mindig nagyon élvezi, ez külön kihívás számára, ugyanis arra törekszik, hogy mindig másmilyen stílusban írjon, nem akar sablon könyveket kiadni a kezei közül. Ennek az az oka, hogy voltak már rossz tapasztalatai. Korábban, mikor megszerette egy írónak az egyik művét, a többit is azonnal kézbe vette, de hamar rá kellett jönni, hogy lényegében minden műnek ugyan az a nyitja, ugyan úgy van megírva.
Külön érdekesség, hogy minden szereplője önéletrajzát előre megírja és van egy excel táblázata is, ugyanis így nem esik abba a hibába, hogy az első fejezetben még zöld a szereplő szeme, a negyedikben meg már kék. Jövőbeli tervei vannak bőven: három saját könyv, és két áttételes könyv ötlete is megfogalmazódott az íróban. Az egyik regénye egy Magyarországon játszódó terrorveszély ihlette krimi. Dolgozik a harmadik Larkin köteten is, amihez elmondása szerint mindig kell minimum három hónap felhőtlen nyugalom és jókedv, mert bele kell élnie magát a szereplőbe, és olyankor nehezen viselik őt el az emberek. Egy másik regényének pedig a szinopszisa már meg is van, több helyszínen fog játszódni, a többi pedig a jövő titka. Ezeken kívül van 2 filmötlete, amikből már kész a forgatókönyv, és ezeket szeretné megírni regény formájában is. Annyi bizonyos, hogy a következő 4-5 évre már megszülettek a tervek az író fejében, tudja miről fog írni olvasóinak.
A beszélgetések után volt lehetőség az új könyvek megvásárlására, és dedikáltatására, mindeközben pedig lehetett a szerzőkkel is beszélgetni. Nagyon jó hangulatban telt a rendezvény, örülök, hogy részt vehettem rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates