2018. november 29., csütörtök

ELSŐ BENYOMÁS: SZABADOS ÁGNES - VAN IDŐM OLVASNI

Hello Molycik!
Múlt héten csomagom érkezett a Libri Kiadótól, amely Szabados Ágnes olvasónaplóját tartalmazta. Már nagyon kíváncsi voltam rá, viszont szerintem ezeket a naplókat nem lehet egyszeri átlapozgatás után úgymond értékelni. Ezért arra gondoltam, hogy először csak egy első benyomásos bejegyzéssel érkezem, ahol leírom a gondolataimat a Van időm olvasni naplóról és a tartalmát is bemutatom, majd pár héttel később a karácsonyt várós projektünk keretein belül érkezem egy újabb poszttal, hiszen akkor már túl leszek a tesztidőszakon.

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 192
Megrendelem
A recenziós példányt köszönöm
szépen a Libri Kiadónak!
Fülszöveg:
Nincs időm olvasni! Annyiszor hallottam ezt a panaszt, hogy 2017 januárjában létrehoztam egy kihívást az online térben azért, hogy a közösség erejével visszacsempésszem a mindennapokba az olvasást. 
A Nincs időm olvasni kihívásból lassan egy tízezer fős, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Van időnk olvasni, sőt, van időnk arra is, hogy az olvasmányainkat még emlékezetesebbé tegyük – erre szolgál ez az olvasónapló, amelyben értékelheted az olvasott köteteket, lejegyezheted kedvenc idézeteidet, izgalmas könyves bakancslistákat teljesíthetsz, miközben számtalan inspiráló gondolatot is találsz az olvasásról.

Barátsággal, 
SZABADOS ÁGNES


Kezdjük szokás szerint a külalakkal. Szerintem szuper lett a napló borítója, egyszerű, mégis figyelemfelkeltő. Annak külön örülök, hogy nem puhatáblás kiadásról van szó, így kevésbé éri kár, ha csak úgy minden nélkül bedobjuk a táskába. Igen, tökéletes táskába, mert kicsi és könnyű, így nincs az, hogy egy féltéglát kell magunkkal cipelni, így inkább otthon hagyjuk mindig. Még nekem is sikerült egész múlt héten magammal hurcolnom, pedig az én táskámban aztán sosincs hely, mert ami van, azt elfoglalja a laptop meg a kaja, így általában könyvet sem nagyon hordok magammal fizikai formájában. 

Első oldalon egy "bemutatkozós" oldal kapott helyet, ahová beírhatja a napló tulaja a nevét, az e-mail címét, kedvenc könyvét és műfaját, alatta pedig megoszthatja magáról a legfontosabb tudnivalókat és azt, hogy hol szeret legjobban olvasni. Ezután kapott helyet egy üzenet Szabados Ágitól, aki köszönti az olvasót és elmeséli, hogy miért és hogyan jött létre az olvasónapló. Rögtön ezután pedig jönnek az értékelős lapok ABC sorrendben.

Így elsőre nekem az ABC sorrent nem tetszetős. Egy-egy betűből általában sokkal többet olvasok, van olyan, amiből pedig egyáltalán nem. Így egy idő után szerintem problémákba lehet ütközni a napló kitöltése során. Persze bármikor felrúghatjuk a szabályokat, hiszen a saját tulajdonunkról van szó, de az már nem az igazi, ha ilyen változtatásokat kell eszközölni. Az értékelős lapokon egyébként kifejthetjük a véleményünket az adott könyvről, kiírhatjuk a kedvenc idézetünket belőle és leírhatjuk azt is, hogy hol talált ránk a könyv, illetve mi az a legfontosabb dolog, amit az adott történettől kaptunk. Lehet jelölni, hogy tervezzük-e újraolvasni a jövőben és azt is, hogy mikor kezdtük és fejeztük be az olvasást. Lényegében olyan ez a napló, mint a moly.hu, csak kézzel fogható kiadásban, papír formában. Minden új betűnél van egy idézetes oldal, ami elválasztóként szolgál és szerintem szuper idézeteket válogattak be Ágiék a napló elkészítésekor. 


Az olvasónapló utolsó pár oldala is tartogat meglepetéseket. Van hely bőven a kedvenc idézeteinknek és az Olvasásmérő segítségével azt is tudjuk jelölni, hogy melyik hónapban mennyit olvastunk. Van 2-2 oldalnyi könyves várólista és kívánságlista is, ki lehet töltögetni, színezgetni (én addig még nem jutottam el, hogy kiszínezzem, csak beleírogattam a könyvcímeket). Leírhatjuk, hogy miért szeretünk olvasni és évszakos kihívások is vannak, ki lehet pipálgatni, hogy az adott listából mit teljesítettünk például télen. 

Természetesen a NIOK sem maradhatott ki, így 2017-ig visszamenőleg megtalálhatóak a témák a napló végén, és akár utólag is lehet teljesítgetni őket. 2019-nek is megvannak a saját oldalai, úgyhogy érdemes a kihívás Fb csoportját figyelni és akár lehet is itt vezetni. 

Véleményem szerint nagyon jó ötlet volt a napló, viszont első pár átlapozgatásra számomra kicsit hiányos. Imádom a kis tbr és wishlistjeimet szerkesztgetni, írogatni mindenhová, így én több helyet hagytam volna ezeknek a naplóban. 2-2 oldal kevéskének tűnik, de ki tudja, lehet, hogy elegendő lesz egész jövő évre.Ha már jövő év, nyilván ez nem szimplán egy éves napló, de egy külön 2019-es tbr listás oldalnak örültem volna. Amit még hiányoltam az pár új megjelenéses oldal. Biztos vagyok benne, hogy van rajtam kívül is olyan, aki imádja az oldalakat bújni és listázni, hogy melyik új könyvet szeretné a jövőben majd beszerezni abban a pillanatban, hogy megjelent. 

Úgy gondolom, hogy aki imádja bullet journalokat töltögetni, meg úgy alapvetően a naplóvezetést, az biztosan kedvét leli majd a Van időm olvasni vezetgetésében is. Ha többet szeretnétek megtudni a Nincs időm olvasni kihívásról (NIOK), akkor nézzetek fel Szabados Ági blogjára, ahol minden szükséges információt megtalálhattok.

Hamarosan pedig jelentkezem a folytatással. Meglátjuk pár hét után, hogyan viszonyulok az újdonsült olvasónaplómhoz.
Üdv,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates