2018. február 17., szombat

HOMONNAY GERGELY: AZ ELNÖKASSZONY

Hello Molycik!

Folytatódik, sőt lassan záródik a Diktatúrák és diktátorok hete, aminek keretében újra Erzsébet Fenevadova életművét vettem kezembe. Szavazz Te is Erzsire!

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 176
Megrendelem
Fülszöveg: 
Erzsébet ​Fenevadova, a szőrös fülű bajszos polihisztor, díva és szupermodell az ország legbefolyásosabb bundása. Igazi véleményvezér macska, akinek útmutatásaira szomjazik a nép. Napi huszonkét órás alvása és egyéb bokros teendői mellett ezért szakított időt arra, hogy lediktáljon egy újabb remekművet első számú szolgájának, Gergelynek.
Erzsébet nem rejti véka alá a véleményét. Legyen szó bármiről, bátran osztja az észt, és minden szava azt bizonyítja, hogy joggal pályázik az elnökasszonyi posztra. Nála ugyanis nincs tökéletesebb lény e földtekén. 

A könyvben lerántja a leplet minden két- és négylábúról: megismerhetjük a menhelyről kukázott félszemű albínó macska eltitkolt múltját, de bepillantást nyerhetünk Erzsi féltve őrzött magánéletébe is. 

A könyv Erzsi rendkívüli képességeiről is tanúskodik, melyet rajongói nem egyszer versben is megénekelnek:
"Ha kínoz a betegség, vagy kedélyed savanya, 

Csúz, isiász, kehesség, bármiféle nyavalya, 

SZTK-ba ne merészkedj, úgysem segít senki, 
A reményed csak Ő lehet, a Királynőnk: Erzsi."

Az Elnökasszony által vidámság költözik majd végre a világba, nem lesz gyűlölködés, széthúzás. Mindent elsöprő kormányprogramja mellett egyedi és sziporkázó macskahumora erre a garancia.

A Puszi, Erzsi után eléggé egyértelmű volt, hogy a folytatást is szeretném olvasni, hiszen kíváncsi voltam az Elnökasszony kampányára. Engem aztán egy jól megírt szöveggel simán meg lehet venni, meg velem együtt a szavazatomat is. Maradéktalanul azonban nem voltam elégedett ezzel a könyvvel, de erről majd egy picit később. Előtte beszéljünk a történetről. 
"Szakítani kell azzal a nézettel, hogy az ember a teremtés koronája! Bár az agyatok nagyobb, de a történelem azt bizonyítja, hogy ettől még nem lesz jobb sem nektek, sem a világnak."
Továbbra is apróbb kis történeteken keresztül élhetjük át mindazokat, amit a bundás Elnökasszony nap, mint nap megtapasztal. Hogy mennyire nehéz hűséges és épeszű kétlábú szolgát találnia egy királyi családból származó macskának. Mi emberek elég szerencsétlenek vagyunk, nem vagyunk képesek felkelni korán reggel, hogy a ritmikus gimnasztika iránti szeretetünknek éljünk és rossz szolga módjára még az almot is elfelejtjük kiszitálni. Na, meg időben kaját adni, igazi luxus és prémium minőségű tonhalat adni szerencsétlen kis négylábúinknak, akik ezért az elsorvadás szélére kerülnek, amikor mi épp lustálkodnánk. Rogán Ciliről is megtudunk egyet s mást, és én őszintén a szívembe zártam a kis cicmákot. Sanyarú sorsa ellenére is talpra állt, igaz először Garfield szintre hízlaltatta magát hűséges, Mazsi nevű szolgájával, majd nevéhez méltó visszatérést produkált. 
"Az emberek gyakran nem merik felvállalni a konfliktust, pedig néha az hozza meg a megnyugvást."
Gombóc és Erzsike
Szeretem az Erzsi könyvekben, hogy igazából tökmindegy mikor és milyen sorrendben olvasod, önálló kis történetekként is megállják a helyüket, ugyanez igaz a Puszi, Erzsire és Az elnökasszonyra is. Úgyhogy, ha azt terveznétek, hogy nem a Puszi, Erzsivel kezditek is nyugodtan vágjatok bele, mert egyedülálló kötetként is olvasható. Az illusztrációk mindkét kötetet színesítik és még szerethetőbbé teszik, illetve számomra néha befogadhatóbbá is tették a történetet. Jelen van ugyanis egy kis társadalomkritika is a kötetekben, amit mindenki máshogy dolgoz fel, fogad be és számomra könnyedebbé tették a humoros, cuki rajzok, amik a sztori után következtek.
"A karácsonyt mi is úgy ünnepeljük, mint más normális család."
Ezúttal is voltak olyan történetek, amely során elöntött a nosztalgia, mert Öcsi, Gombóc vagy Zizi, a saját cicáim alkottak. Egyik kedvencem ezek közül az előző kötetben már felmerülő probléma: a karácsonyfa és a cica kapcsolata. Idén karácsonykor ugyanis nekünk se tartott sokéig a karcsonyfa, mert Öcsi előszeretettel mászta meg és borult fel a fával együtt. Kis műfenyő nem a Garfieldi babérokra törő macska súlyához lett megteremtve, így folyamatosan felborult. Miután már körülbelül 5-6. alkalommal kellett felkaparni a fát a földről, anyum úgy döntött január 2-án, hogy viszlát karácsonyfa. A lakás egyébként azóta is csillámlik, főleg a fürdő, mert kellett nekünk ezüst glitteres díszekkel teleaggatni a fát...
"Karácsony szent ünnepe végeztével, mikor a város lenyugodott, a béke angyala költözött Budára. A körülöttem lévő összes kétlábú – ahogy az ilyenkor lenni szokott – 25-én reggel mákot kakált a bejglitől, majd 26-án estére kajakómában fetrengett, keservesen jajgatott, és Bila-Gitért kiáltott."
Míg a Puszi, Erzsi-t maradéktalanul imádtam, itt már szerintem kicsit kevésbé volt vicces a könyv. Hamarabb éreztem úgy, hogy most már letenném és inkább olvasnék valami mást. Félre ne értsetek, még mindig imádom Erzsébetet és örökké hű imádója maradok, ahogy a cicáknak is, de míg az első könyvben folyamatosan fel-felnevettem hangosan, annyira szórakoztató volt, itt ez nem történt meg. Kevesebbnek éreztem és egyébként szerintem komolyabb is, már csak a témáját tekintve is. A politika sosem volt az én terepem, meghagyom inkább másoknak és nem is nagyon érdekel, lehetséges, hogy ennek köszönhető a lelkesedésem csökkenése is. 
"Mielőtt valaki szexizmussal vádolna, azaz hogy a nőket felsőbbrendűnek gondolom, rögtön megjegyezném, hogy erről szó sincs. A nőstények között is akadnak kivételesen nagy lúzerek, akik csak azért képesek életben maradni, mert van, aki kiszolgálja őket."
Összességében még mindig Erzsi for President! Simán szavaznék az Elnökasszonyra, inkább rá mint bárki másra. Cica rajongóknak még mindig ajánlom ezerrel, ugyanis nagyon okos dolgokat megtudhatunk a cicákról és arról, hogy mit, mikor, miért és hogyan csinálnak. Meg arról is, hogy korán reggel igen is fel kell kelni azt az almot kiszitálni és a tonhalat az etetőbe varázsolni. Ha valaki pörgős fantasyra vágyik, az nem fogja megtalálni, de ha cicabarát és egy könnyed szórakozásra vágyik, akkor talán mégis rálelhet arra, amit keres. Akkor is, ha épp életigazságok után kutatsz, mert Erzsébet Fenevadova megmondja a tutit!
Értékelés: 4,5/5
Kedvenc szereplő: Erzsi és Gergely
Kedvenc rész: a galambocska és Erzsi találkozása

Puszi,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates