2019. december 13., péntek

BRIAN CLEGG: INFO+GRAFIKA - EINSTEIN

Hello Molycik!
Korábban már olvashattatok a Bookline Könyvek igazán érdekes, új kiadványairól, melyek infografikákon keresztül mutatják be híres emberek életét. Kahlo-t már kiveséztük, ma pedig Einstein a soros. 

Kiadó: Bookline Könyvek
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 96
Megrendelem!
A könyvet köszönöm szépen
a Bookline Könyveknek!
Fülszöveg: 
A legnagyobbak élete infografikákban

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy Albert Einstein (1879-1955) zseniális fizikus volt, aki kidolgozta az általános relativitás elméletét, és megalkotta a világ leghíresebb egyenletét (E=mc2). De azt már jóval kevesebben tudják, hogy három különböző állampolgársággal rendelkezett, megjósolta a fekete lyukak létezését, megmagyarázta az ősrobbanást, szeretett hegedülni, és nem volt hajlandó zoknit viselni.

Az Infografika- Einstein segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Albert Einstein munkásságát és a tudós mögött rejlő embert.

Bevallom sosem voltam jóban a fizikával, sem a fizikusokkal. Az órákat mindig untam, valahogy sosem kötött le semmi, amit tanítottak róla a gimiben. Éppen ezért elég vegyes érzelmekkel álltam neki az Einstein életéről szóló kis könyvecskének. Ahogy már Fridánál is tapasztaltam, nem mindegy a körítés. Az infografikáknak hála, nem egy unalmas önéletrajzi könyvet kaptam, hanem egy ábrákkal és grafikonokkal, érdekes információkkal teli kötetet. 

A könyv felépítése hasonló a sorozatban már megjelent másik kötethez. Négy részre oszlik, mely részek során bővebb információkat tudunk meg Einstein életéről, világáról, munkásságáról és természetesen az örökségéről is. Egy rövid bevezetés után rögtön bele is vág az író Einstein életének történetébe, ahol nem csak arra kapunk választ, hogy hol és mikor született, hanem azt is megtudjuk, hogy a szülővárosában, Ulmban igen kevés időt töltött, mert a család Münchenbe költözött. Nagyon tetszik a kötetben, hogy tényleg nem csak a bemutatott híres ember születéséről tudunk meg infókat, hanem magáról a világról is, hogy miként nézett ki abban az évben, időszakban, amikor például Einstein született. 
" A legérthetetlenebb dolog a világgal kapcsolatban az, hogy megérthető"
Einstein életéhez természetesen a családja is hozzátartozik, így a könyv egy családfát is állít elénk, illetve a korai éveitől egészen haláláig megdöbbentő információkkal bombáz minket az író. A fizikus utolsó szavai például érthetetlenek voltak, méghozzá németül, és senki nem is rögzítette őket. Kedvenc részeim azonban már a következő fejezetben voltak, amelyek a világáról szóltak. Nagyon szerettem a Max Bornnal kapcsolatos részt, amiből megtudni, hogy 114 levelet váltottak egymással barátságuk során, mely jó 40 évig tartott. Másik kedvencem pedig a végén található 10 dolog, amit Einstenről neveztek és a Tipografikus Einstein voltak. 

Ez az Info+Grafika kötet is lenyűgözött, örülök, hogy ha nem is kedveltem meg a fizikát ezáltal, de egy kicsit bővül a látóköröm és valamennyire azért közelebb hozta hozzám a témát. Nem bántam volna, ha anno gimiben hasonló módon ismerkedem meg a fizikus életével és nem pedig a Mozaik (azt hiszem abból tanultunk) tankönyv unalmas sorain keresztül. 

Ha még nem tudod mit adj szeretteidnek karácsonyra, csak ajánlani tudom az Info+Grafika kiadványokat! Talán még egy fizikát vagy a művészeteket nem szerető gyerkőccel is képesek befogadhatóvá tenni a témákat, melyeket feldolgoz. 

Értékelés: 5/5*
Kedvenc idézet: "Egy dolgot tanultam meg hosszú életem során: hogy a teljes tudományunk, ha a valóághoz mérjük, primitív és gyermeki. És mégis, ez legdrágább kincsünk."


A Prológus oldalán még több tartalmat találhatsz mind a Kahlo, mind pedig az Einsteines kötetről.
Meg persze minden másról is :) 
Einsteinen kívül még a Kahlo-s infografika könyvvel is találkozhattok a blogon! Érdekességekért, képekért és részemről kicsit nagyobb aktivitásért, pedig keressetek a Prológus Fb és Instagram oldalán! :)

Üdv,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates