2019. december 3., kedd

SOPHIE COLLINS: INFO+GRAFIKA - KAHLO

Hello Molycik!
A múlt héten írtam egy Tudtad-e cikket a Prológus oldalára, amelyben Frida Kahloról gyűjtöttem össze pár érdekességet, segítségül pedig a Bookline Könyvek újdonságát hívtam. Sophie Collins infografikákkal tűzdelt könyvecskéje üde színfolt volt a vaskos fantasy-k között, amelyeket mostanában olvastam.

Kiadó: Bookline Könyvek
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 96
Megrendelem
A könyvet köszönöm a kiadónak!
Fülszöveg:
A legnagyobbak élete infografikákban
Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.
Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.
Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.
A fentebb említett bejegyzésben elárultam, hogyan is ismerkedtem meg a kötettel, de azok számára, akik nem olvasták elmesélem még egyszer. Szeptemberben betévedtem az egyik könyvesboltba, ahol felfigyeltem két fényes, csillogó elemeket tartalmazó borítóra. Frida és Einstein ekkor kerültek először a kezem ügyébe, amikor meg is vizsgáltam őket közelebbről. Azonnal tudtam, hogy olvasni akarom idővel mindkét kötetet, hiszen izgalmas, számomra új koncepciót ajánlottak. Ugyan már van másik infografikás könyvem, szintén a Bookline Könyvek által, de azért teljesen más pszichológiáról és emberi testről olvasgatni infografikákon keresztül, mint két híres emberről. 
A Prológus oldalán még több tartalmat találhatsz mind a Kahlo, mind pedig az Einsteines kötetről.
Meg persze minden másról is :) 
A könyv négy nagy részre tagolódik: Frida élete, világa, munkássága és öröksége. Minden egyes kis részben új és érdekes információkkal szolgál a mű. Tudtátok például, hogy Diego Rivera (Frida férje), felesége halála után lezáratta a szobáit? A rendelkezése szerint 50 évig nem nyithatták ki, mely alapján 2004-ben került rá csak sor. Az ajtók akkor feltárultak és a nagyközönség megcsodálhatta Frida ruháit. Ha már ruhák, azt tudtátok, hogy Frida imádott férfi ruhákat viselni? Azok számára is szolgál érdekességeket a kötet, akik inkább a pikánsabb részletekre lennének kíváncsiak, hiszen fantasztikus grafikán keresztül láthatjuk, hogy mennyire kusza is volt Diego és Frida szerelmi élete. Frida nagyon szabadon váltogatta szeretőit, barátait, és hol férfiakkal, hol nőkkel folytatott viszonyt. Férje a nőkkel való barátságát még tolerálta is, azonban hihetetlen féltékenységi roham tört rá a férfiak esetében. 
Akik tisztán a művészetéről szeretnének többet megtudni, se fognak csalódni, hiszen a kiadványban Frida jó néhány műve szerepet kap. Érdekességeket tudunk meg róluk és a művek hátteréről is. Például olyan extra információkat, hogy Kahlo még súlyos betegsége ellenére is folyamatosan alkotott. Magát a festést, úgy igazán az 1925-ös balesete után kezdte el és 30 év alatt  kb. 200 festményt alkotott meg. 
Gondolom a leírtak alapján senkit nem lep meg, hogy számomra lenyűgöző volt a könyv, és rengeteg új információval bővítette a Fridával kapcsolatos tudástáramat. 
Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy kicsit különlegesebb módon megismerkedni a festőnőről, esetleg akinek hasonlóan hiányos volt Kahloról a tudása, mint nekem. Kezdetnek szuper kis kiadvány Sophie Collins infografikája! 
Értékelés: 5/5*
Kedvenc idézet: “Korábban azért ittam, hogy belefojtsam a bánatom, de mostanra a rohadék megtanult úszni” 
Kahlo-n kívül még az Einsteines infografika könyvvel is találkozhattok majd a blogon! Érdekességekért, képekért és részemről kicsit nagyobb aktivitásért, pedig keressetek a Prológus Fb és Instagram oldalán! :)
Üdv,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates