2015. november 24., kedd

KÖNYVMOLY PROBLÉMÁK - PROLÓGUS

Sziasztok!
Nemrég kikerült a Prológus oldalára egy cikkem, Könyvmoly problémák címen. Fogadjátok szeretettel! ;)

Egyesek talán azt gondolnák, hogy egy könyvmoly élete könnyű. Egész nap olvas, könyveket vesz, könyvespolcot rendezget, majd újból olvas egy kicsit. Azért ez nem ilyen egyszerű. A könyvmoly világnak is megvannak a maga problémái, amiket a Prológus bloggerei egy sorozat keretén belül összegyűjtenek Nektek.
A bejegyzés sorozat első részében öt olyan problémát fogok felsorolni, amik igen komoly fejtörést is okozhatnak a könyvmolyok számára.
  1. Amikor egy kedvenc könyves karaktered meghal.
    Gondolom mondanom sem kell, hogy ez mekkora traumát tud okozni. Egy kedvenc karakterhez kötődünk, szeretjük, és nem akarjuk a vesztét. Ha ez mégis bekövetkezik, az felér egy katasztrófával. Szép lassan, de végigmegyünk a gyász hét szakaszán. Először tagadjuk a történteket, nem tudjuk elhinni, hogy ilyen megtörténhet. Minden pillanatban azt várjuk, hogy mikor hozza vissza szeretett kedvencünket az író. Amikor ez nem történik meg, akkor tovább dühöngünk, és sosem bocsátunk meg az írónak, hogy ezt tette velünk.
  2. Könyv kölcsönadása egy barátnak, ismerősnek.
    Egy moly számára a könyvnek értéke és jelentősége van, ezért kegyetlenül ki tudunk készülni, ha a kölcsönadott könyvet sérülten kapjuk vissza. Már azzal is gondok vannak, ha kölcsönkérik a könyvet, hiszen ilyenkor egy komplett katasztrófafilm játszódik le a fejünkben, és egy borzalmas kép jelenik meg előttünk arról, hogyan fogjuk visszakapni imádott könyvünket. Van, hogy csak hosszú, kínkeserves hónapok, rosszabb esetben évek után kerül vissza hozzánk a kölcsönadott könyv. Van, hogy minősíthetetlen állapotban, elázottan, szakadtan, ne adj Isten gerinctörötten. Ettől borzalmasabb dolog nincs is egy könyvmoly számára.
  3. Munkában, iskolában olvasás.
    Sajnos vannak kötelességeink, amiket teljesíteni kell, nem ülhetünk otthon és nem olvashatunk egész nap. Még egy könyvmolynak is el kell járnia iskolába és munkába. Mit tehetünk ilyenkor? Elmegyünk, teljesítjük kötelességünket, és ha tehetjük, olvasunk ott is. Ilyenkor semmi kedvünk a munkára vagy a tananyagra figyelni, lopva bele-bele pillantunk az éppen olvasás alatt álló könyvbe, ami természetesen ott lapul a táskánkban. Jelen esetben a munka a zavaró tényező, aki nem hagy minket kikapcsolódni, és ilyenkor haragszunk az egész világra, hogy „már megint nem lehet nyugodtan olvasni, és sosem tudom meg, hogy mi a könyv vége”.
  4. A könyvek fontosabbak mindennél, még az ételnél is.
    Most akkor melyiket vegyem meg: A hónapok óta vágyott könyvet, vagy a másnapi reggelit?
    Sokszor találkozhatunk hasonló problémával egy-egy új megjelenéskor, vagy egy nagyobb akció alkalmával, amikor sajnos el kell gondolkozni azon, hogy melyiket akarjuk jobban? Naná, hogy a könyvet. Viszont ilyenkor felmerülhet az a probléma, hogy nem marad pénzünk másra, rosszabb esetben még ételre sem. Vagy ott van az a szituáció, amikor elküldenek a boltba, hogy vásárolj be az aznapi ebédhez, de te a könyvesboltban kötsz ki, elköltve az összes kapott pénzt…
  5. Túl sok könyv vásárlása.Egy könyvmoly számára nem létezik olyan, hogy túl sok könyv. Maximum olyan, hogy túl hosszú várólista. Mégis, néha szembesülünk azzal, hogy lehet nem kéne egy darabig könyvet vennünk, mert már kezd leszakadni a polc, vagy nem tudjuk hová tenni a könyveinket, azaz kezd túl sok könyvünk lenni, ami jó . Hasonló esetekben megpróbáljuk magunkat visszafogni, és ha látunk egy könyvesboltot, akkor nem azonnal bemenni (előtte gondolkodunk pár percet, és csak utána megyünk be), és felvásárolni a fél könyvesboltot.
Kész rémálom, ugye? És mindezen borzalmak csak példák abból a sok szörnyűséges helyzetből, amelyekkel nekünk is szembe kell néznünk napról-napra. A későbbiekben megismerhetitek mindannyiunk életének ezt a szeletét, viszont addig is örömmel várjuk a Ti véleményeiteket is, mindennapi küzdelmeiteket, félelmeiteket a témával kapcsolatban. Írjátok meg nekünk a Ti 5 legnagyobb könyvmoly problémátokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates