2018. február 25., vasárnap

GABO KIADÓS VÁRÓLISTÁM (TBR #9.)

Hello Molycik!
A mai nap az utolsó a Gabo Kiadós projekthetünkben és gondoltam összeszedem, hogy a kiadó kínálatából mely könyvek csücsülnek egy ideje a várólistámon. 

Először azokkal a könyvekkel kezdem, amelyek azért kerültek a listámra, mert barát, ismerős ajánlotta. Moskát Anita mindkét könyve pontosan ilyen. So-So, Uszáma és Poppy is csak áradozott róla, szóval biztos sort fogok keríteni idővel mind a Bábel fiaira, mind a Horgonyhelyre.

Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 404
Kategória: fantasy
Megrendelem
Fülszöveg:

Folyik a munka Bábelben, mert mindenki tudja: aki felhúzza a tornyot, azé a hatalom. Az építkezésnél használt ereklyék, amelyek egy másik világból származnak, kezdik felmondani a szolgálatot, a papság soraiban intrika üti fel a fejét és lázadással fenyeget. A próféta, aki a bábeli egyházat alapította, halott, a torony pedig a mi világunkból szólít magának új látnokot. 

Dávid, a korábban festőként dolgozó fiatalember egy ideje látása fokozatos elvesztésével küzd. Zavaros vízióiból megtudja, hogy a torony vette el szeme világát, ezért Bábelbe utazik, de hamarosan belekeveredik az egyházon belüli hatalmi játszmákba. Arzén, a város új főpapja, próbál kitörni édesapja árnyékából, a reformoknak azonban nincs helye ott, ahol vérrel és testrészekkel áldoznak Bábelnek. 
A bibliai Bábel történetére alapozott modern és kegyetlen regényben vallás és babona csap össze a racionalitással. Moskát Anita novellái után az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb magyar fantasztikus könyvével jelentkezik.




Fülszöveg: 

Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 448
Kategória: fantasy, disztópia,
női sors
Megrendelem
Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét. 

A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja. 
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.

Szintén ajánlásra fogom olvasni Naomi Noviktól a Rengeteget. RavenS és So-So imádják, így elég nagyok az elvárásaim. Bár parancsba kaptam, hogy ne merészeljem nyáron olvasni, úgyhogy még egy darabig ez várat magára és haverkodik a többi polclakómmal. 

Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 488
Kategória: retelling, fantasy,
young adult
Megrendelem
Fülszöveg: 
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a
csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.
Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.
Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.
„A Rengetegben minden megvan, amit Novik írásaiban szeretek, és ráadásnak némi óvilági mágia és a sötét tündérmesék zamata.” Patrick Rothfuss, A szél neve szerzője
„Vad, pezsdítő és mélyen, sötéten mágikus. Azonnal a klasszikusok közt a helye.” Lev Grossman, A varázslók szerzője

Még két kötet van, amit ajánlás alapján tervezek elolvasni, majd valamikor a közeljövőben. Az egyik  nem más, mint Katherine Addisontól A koboldcsászár, amit Abstractelfnél láttam először és igazából azóta szeretném a kezeim közé kaparintani a könyvet. A másik pedig Arwen olvasmánylistájáról az Ava ​Lavender különös és szépséges bánata, aminek egyébként a borítója is elég megnyerő volt már első látásra.
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 444
Kategória: fantasy
Megrendelem
Fülszöveg:
A császár legifjabb, félig kobold fia egész életét száműzetésben töltötte, távol az udvartól és az ottani, halálos intrikáktól. Amikor azonban apja és három fivére életüket vesztik egy gyanús balesetben, egyedüli örökösként kénytelen elfoglalni a helyét a trónon.
Maia nem ért a politikához, nincsenek sem barátai, sem szövetségesei, és bármelyik pillanatban vele is végezhet az, aki a családja elleni merényletet elkövette. Miközben láthatatlan ellenfelei a trónjára és az életére törnek, és talpnyalók próbálják saját érdekeik hálójába vonni, gyorsan meg kell tanulnia, hogyan álljon helyt császárként.

Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 264
Kategória: mágikus realizmus,
young adult
Megrendelem

Fülszöveg: 
„A szerelem bolonddá tesz.”
Úgy tűnik, a bolond szerelem a Roux család osztályrésze, és Ava Lavender, a madárszárnyakkal született lány örökségének kulcsa is. Ava felderíti Franciaországból Seattle-be költözött, különös családja még különösebb, huszadik századon átívelő történetét, miközben egyre inkább vágyik arra, hogy helyet kapjon a közönséges emberek között. Végül felkészületlenül kimerészkedik a világba, amely még nem döntötte el, leánynak vagy angyalnak tekinti-e őt. 

Ava és családja élete egy napon fordulópontra jut, amikor megnyílnak az ég csatornái, esőcseppek és tollak záporoznak alá, és Ava sorsa mindörökre megpecsételődik.

Elbűvölő, költői történet sóvárgásról, vágyról és a szerelem fájdalmáról.

Az ajánlások után jöjjenek azok a könyvek, amelyek szimplán felkeltették az érdeklődésemet vagy a booktubenak köszönhetően vagy pedig a gyönyörű borítójuknak, esetleg magának az írónak. Gondolom az nem meglepő, hogy Lauren Graham Egy nap talán c. könyvét szeretném elolvasni, nagy Gilmore Girls rajongó lévén. 
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 464
Kategória: chick lit, romantikus
Megrendelem
Fülszöveg: 
Lauren ​Graham, a Szívek szállodája és a Vásott szülők rajongott sztárja szellemes, elbűvölő, humorosan szívhez szóló bemutatkozó regényt írt egy kezdő színésznőről, aki New Yorkban igyekszik előrelépni a pályáján, miközben ép elméjét is szeretné megőrizni. Az Egy nap talán reményekről és álmokról szól, arról, hogy milyen fiatalnak lenni a nagyvárosban, s valamire mélységesen, őrülten, elkeseredetten vágyakozni. Arról szól, hogyan talál rá egy fiatal színésznő a szerelemre, hogyan találja meg önmagát, s ami New Yorkban talán mindennél nehezebb: hogyan talál színészi munkát magának. „Graham tehetséggel ragadja meg, hogy milyen ambiciózus, reménnyel teli fiatalnak lenni New Yorkban." CANDACE BUSHNELL „Lauren Graham stílusa annyira friss és mulatságos, a könyv annyira tele van remek szövegekkel, hogy ez azonnal megragadott, ám hogy éjszaka is fennmaradtam olvasni, az főleg rokonszenves szereplőinek (plusz a telefirkált filofax lapoknak), az ellenállhatatlan romantikus fordulatoknak és az izgalmas cselekménynek köszönhető." MEG CABOT

Még egy kicsit a filmes szférában maradva a Suite ​française – Francia szvit is elég várós már, egészen azóta, hogy megjelent hazánkban. Történt ez 2015-ben és azóta se olvastam el szerencsétlen történetet, sőt még a filmet sem láttam. Mindent a maga idejében, ugyebár.
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 372
Kategória: történelmi, világháború,
filmadaptáció
Megrendelem
Fülszöveg:
1940 ​júliusa: a megszálló Wehrmacht csapatai elől menekülnek a franciák. Milliók lepik el az országutakat, szállják meg a vidéki városokat, a falvakat. Az összeomlás teljes: állam, egyház, társadalmi és emberi értékek – minden összekuszálódik. Együtt menekül a túlélésért nagypolgár, művész, „úri" prostituált táncosnő, munkáscsalád, cseléd, aggok és kisgyerekek, sőt a házimacska… 

A tragikus történelmi helyzetben a hétköznapok emberi drámái és kicsinyességei mellett a hősiesség és az önfeláldozás megrázó képsorai vonulnak el a szemünk előtt. 
Az egy évvel később, 1941-ben játszódó második rész egy idilli kisváros németek megszállta világába vezet minket. Hogyan éltek együtt a francia falusiak a német katonákkal? Hogyan is működött a kollaboráció, és kezdődött valami halvány ellenállás? Lehetségesek-e emberi kapcsolatok az ellenséges nemzetek között? Beleszerethet-e egy francia nő a nála elszállásolt német tisztbe?

Irene Némirovsky (Kijev, 1903-Auschwitz, 1942) orosz származású, francia írónő. Az 1930-as években több nagysikerű regénye jelent meg. A Suite française (Francia szvit) egy ötkötetesre tervezett regényfolyam első két tétele. A folytatásból csak jegyzetek maradtak fenn, mert a francia csendőrség a zsidó származású írónőt 1942. július 13-án sok társával együtt útnak indította Auschwitz felé, ahonnan ő sem tért vissza.

Még három könyv maradt a listámon. Az első Az árulás csókja, amivel a fantasy imádatom szeretném kielégíteni, ezt követi sorban a The Hate U Gave, azaz A gyűlölet, amit adtál, mert egyrészt szeretem a contemporary young adult regényeket, másrészt kíváncsi vagyok arra, hogy van-e alapja a hatalmas hypenak, ami körbelengi. Végezetül pedig, listám utolsó eleme a Három dolgot mondj, ami szintén a contemp YA oldalt erősíti, meg egyébként még csak jó dolgokat olvastam róla. 
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 406
Kategória: young adult,
high fantasy
Megrendelem
Fülszöveg:
EGY HERCEGNŐ KERESI A HELYÉT AZ ÚJJÁSZÜLETETT VILÁGBAN.
Megszökik az esküvője napján. Ősi iratokat lop el a kancellár titkos gyűjteményéből. A saját apja küld fejvadászokat utána. 

Ő Lia hercegnő, Morrighan Királyságának Első Leánya. 
Morrighan Királyságának rendjét hagyományok és egy letűnt világ történetei szabják meg, de bizonyos hagyományoknak Lia nem hajlandó engedelmeskedni. Az elrendezett házasság elől menekülő és új életre vágyó lány az esküvője reggelén egy távoli halászfaluba szökik. Egy fogadóban talál munkát, ahová hamarosan két idegen érkezik, de Lia mit sem tud arról, hogy egyikük az elhagyott herceg, a másik pedig egy ellene küldött orgyilkos. 
Megtévesztés és árulás szövi hálóját a három fiatal köré, és Lia veszedelmes titkokra bukkan, amelyek elpusztíthatják a világát. A titkokon túl azonban olyasmit is talál, amire nem számított – szerelmet.

Fülszöveg: 
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 360
Kategória: kortárs, romantikus,
young adult
Megrendelem
Jessie-vel ​csak a baj van, ő legalábbis így érzi a Los Angeles-i magániskolában töltött első héten. Már épp azon gondolkodik, hogy visszasomfordál Chicagóba, amikor e-mailje érkezik egy Valaki/Senki (VS) nevű sráctól, aki felajánlja, hogy segít neki eligazodni a Wood Valley Gimi dzsungelében. Ez valami vicc? Megbízhat VS-ben, elfogadhatja tőle a segítséget, amelyre óriási szüksége van?
Alig két éve, hogy meghalt az édesanyja, és miután az apja váratlanul feleségül vett egy interneten megismert nőt, Jessie kénytelen az ország másik felébe költözni, és mostohaszörnyével meg annak beképzelt fiával élni.
Jessie végső kétségbeesésében úgy dönt, VS-re bízza magát. A srác hamarosan a lány mentőkötelévé és szövetségesévé válik, és Jessie szeretné személyesen is megismerni. De mi van, ha egy rejtélynek jobban áll a megoldatlanság?
Julie Buxbaum művében komédia és tragédia, szeretet és veszteség, fájdalom és emelkedettség keveredik. Első ifjúsági regényének szereplőit minden bizonnyal hamarosan az olvasó is barátaivá fogadja.
Fülszöveg: 
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 420
Kategória: kortárs, young
adult
Megrendelem
A ​tizenhat éves, színes bőrű Starr kettős életet él: az egyik világa a gettó, ahol felnőtt, a másik pedig a menő, külvárosi elitgimi. A két élete közti egyensúly akkor bomlik meg, amikor Starr szemtanújává válik, ahogy legjobb barátját, a fegyvertelen Khalilt lelövi egy rendőr. Minden, amit Starr ezek után mond, felhasználható ellene: tönkreteheti a helyet, ahol él, önmagára és szeretett családjára is veszélyt jelent. 
A történetet a Black Lives Matter-mozgalom inspirálta, amely az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzd. Ebben az izgalmas és erőteljes regényben megismerhetünk egy fiatal lányt, aki pontosan ezért harcol.

Angie Thomas Jacksonban, Mississippi államban született és nőtt fel; jelenleg is ott él. Korábban rappelt, legnagyobb sikereként tartja számon, hogy megjelent róla egy cikk (képpel együtt) a Right-On tinimagazinban. Kreatív írást tanult a Belhaven Egyetemen és egy nem hivatalos diplomával is rendelkezik hiphopból. Mai napig rappel, ha kedve tartja. A The Hate U Give az első regénye. A könyvből a Fox készít filmet George Tillman rendezésében, és Amandla Stenberg (Az éhezők viadala) főszereplésével.
Ha van kedvetek nyugodtan írjátok meg, hogy milyen könyveket tettetek a saját várólistátokra vagy, hogy mely könyveket olvastatok már a listámról és, hogy ajánljátok-e?
Üdv,




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates