2018. szeptember 28., péntek

ROB RODI: LOKI

Kiadó: FUMAX
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 104
Megrendelem
A példányért köszönet a Fumaxnak! 
Fülszöveg:
Minden érmének két oldala van. Thor történetét már jól ismerjük – itt az idő, hogy meghallgassuk Lokit is! Odin legbecstelenebb fia saját szemszögéből írja újra az asgardi mítoszt ebben a forradalmian újszerű kötetben. Új oldaláról ismerhetjük meg Loki csillapíthatatlan hatalomvágyát, Sif iránti, zavaros érzelmeit, Balderrel szembeni gyűlöletét, valamint bátyja, Thor, és érzéketlen apja, Odin szeretetére irányuló, mélyen gyökerező és sértettséggel keveredő vágyódását.
Rob Rodi formabontó fantasy történetét Esad Ribic lélegzetelállító festményei teszik még emlékezetesebbé.
Tartalmazza a teljes Loki 1-4 minisorozatot.

Szerintem nem tudjátok rólam, de hatalmas Marvel rajongó vagyok, az univerzumon belül pedig Thor és Loki párosa a kedvencem, így külön öröm számomra, hogy még a megjelenés előtt volt szerencsém ehhez a képregényhez és, hogy Thor szemszöge után végre egy kicsit Loki fejébe is beleláthattam.

Thor és Loki világ életükben egymás ellen harcoltak és ezeknek a csatáknak a kimenetele mindig ugyanúgy végződött: a mennydörgés istene győzedelmeskedett. Azonban jelen esetben úgy történik, hogy cselszövések és mesterkedés árán Loki börtönbe taszítja Thort és mindenki azt várja el tőle, vagy legalábbis arra számít, hogy kivégezteti fivérét. Látogatója érkezik Hela személyében, aki szintén Thor halhatatlan lelkére feni a fogát.

Visszaemlékezések segítettek egy kicsit jobban megismerni a múltat. Ezeknek köszönhetően a cselszövések istene is ráébred, hogy minden gond okozója Odin, aki azért rabolta el őt, hogy Thor legyen kettejük közül a jó isten. Az is realizálódik benne, hogy igazából a fivére az egyetlen olyan személy az életében, aki legalább egy kicsit is törődött vele. Hisz mit ér Loki Thor nélkül és Thor Loki nélkül? Olyan ez, mint a jing és jang. Lényeg a lényeg, Loki ráébred, hogy igazából nem akarja kivégezni a testvérét, és Helát elküldve a francba elindul kiszabadítani Thort. Amire végül nem kerül sor, mert Thornak nincs szüksége segítségre, maximum "a segítségre", már széttörte láncait és jól odacsap Lokinak, konkrétan a földbe döngöli. 

Forrás
Tetszett, hogy egy kis bepillantást nyerhettem Loki fejébe a visszaemlékezések alkalmával, jó volt az ő szemszögéből is megismerni a történteket, viszont számomra kicsit úgy jött át a dolog, mintha az lett volna az író célja, hogy megkedvelje az olvasó Lokit, amivel semmi baj nincs, viszont esetemben pont azt érte el, hogy kicsit szántam őt és nyomorultnak éreztem a karakterét. A rajzok pedig csak hozzásegítettek ehhez, koboldszerűként tekintettem rá (lehet, hogy közrejátszott az is, hogy közvetlenül ez előtt Katherine Andersontól olvastam A koboldcsászárt), nem pedig mint a cselszövések isteneként. Mondjuk az elején azt is szoknom kellett, hogy nem egy Tom Hiddlestone-nal van dolgom, már túlságosan is ő él a fejemben, ha Lokiról van szó. 

A rajzok szépek és érdekesek, de mint azt említettem, picit szoknom kellett, hogy nem a már fejemben élő Lokit kaptam, hanem egy sokkal sötétebb és árnyaltabb verzióját, aki egy kicsit koboldszerű. Fókuszban a belső folyamatok vannak. Az út pedig, amit Loki bejár fenséges és érdekfeszítő. Thor sem egy Chris Hemsworth, így aki arra várna az sajnos csalódni fog. Szerintem inkább egy kigyúrt, felnőtt Asterix hasonmás a rajzok alapján. Mindenesetre Rob Rodi műve nagyon könnyen és gyorsan olvasható, még azok számára is élvezetes lehet, akik soha nem olvastak még képregényt vagy nem érdeklődnek irántuk.  Esad Ribic festményei pedig teljesen egyedivé és esztétikussá teszik. Ahol kell ott élénk, ahol szükséges ott pedig kellően sötét hangulatot áraszt. 

Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki rajong az igényes, szépen kidolgozott képregényekért, a Marvel Univerzum fanjainak és annak, aki szeretné Loki és Thor történetét egy kicsit jobban, a cselszövő szemszögéből is megismerni.

Értékelés: 4,5/5*
Kedvenc idézet: -
Kedvenc rész: amikor Loki rájön, hogy igazából nem akarja kivégezni Thort.

Üdv,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates