2019. december 30., hétfő

2019-ES KIHÍVÁSOK: TELJESÍTVE? (KIHÍVÁS #7.)

Hello Molycik!
Év végén imádom visszanézi, hogy miket teljesítettem és miket nem az év eleji terveimből. Nagy titkot nem árulok el, ha azt mondom, általában nem sikerül teljesítenem a saját kihívásaimat, mert a halogatás nagy mestere vagyok és év közben simán el lustálkodom az időm nagy részét. 

2018 végén, 2019 elején több "fogadalmat" is tettem. Ezeket fogjuk most áttekinteni, mielőtt holnap rátérnék a 2020-as kihívásokra. A tavalyi posztokat belinkelem majd minden bekezdésnél, ha érdekel nézzetek rá. 

2019-es tervezős poszt itt található. A terveim pedig a következők voltak:

"az biztos, hogy nem adom fel és a Goodreads-es és a molyos listámon is cél, hogy 100 könyvet elolvassak 2019-ben" 
  • (✓) JELENTEM SIKERÜLT! Én magam sem hittem, de most decemberben nagyon belehúztam, mert rengeteg fölös időm volt, amit olvasásba fektettem. Jár nekem a vállveregetés és a keksz! 
"a 100 könyves lista mellett mindig igyekszem elérni az álomcélt, a 80%-ot a saját könyvek olvasottságánál, bár ezt eddig csak egy évben sikerült teljesítenem, fenntartani meg kb. 3 napig tudtam, szóval a mostani 62%-ot 80%-ra szeretném feltornászni az év végére"
  • (x) Október végén nagyon elszabadultam és sikeresen lecsökkentettem a saját könyveim olvasottságát 43%-ra. Azóta visszatornáztam 62%-ra, szóval ezt a részt nem sikerült teljesítenem. 
"továbbra is célom, hogy olyan könyveket olvassak, amik érdekelnek is, ezért minden olyan sorozatot tervezek elkaszálni, ami már nem érdekel. Ami pedig továbbra is birizgálja a fantáziámat, azt szeretném végre folytatni, befejezni"
  • (✓) 1-2 sorozat kivételével ezt sikerült megoldanom. Igyekeztem egész évben arra törekedni, hogy csak olyan könyvem legyen, ami ténylegesen érdekel is. Félbehagytam sorozatokat, meg eladtam a meglévő részeit annak, amiről tudtam, hogy nem fogok többet foglalkozni vele. 
"a Goodreads profilomon jelenleg túlságosan is sok könyv van a tbr listán, szóval jó lenne az 527 listán szereplő könyvet kezdetben 400-ra csökkenteni, ha ez megvolt monumentálisabb csökkentés is következhet. Lényeg itt is, hogy szelektáljak, mert nem biztos, hogy az a könyv, ami 2013-ban még érdekelt, ma is felkeltené a figyelmem"
  • (✓) 393-ra lerövidítve a végtelennek tűnő várólista! Újabb siker.
"a moly.hu-s Tbr pile listám 38%-át, 50%-ra növelni"
  • (✓) Ugyan az 50%-ot nem értem el, de egy elég nagy lépést megtettem 2019-ben, ugyanis már 45%-on áll az olvasottsági arányom. 
Aztán volt még olyan fogadalmam is, hogy:

"örülnék, ha 2019-ben: sikerülne kicsit többször is kilépnem a komfortzónámból"
  • (✓) Sokat gondolkoztam, hogy ezt teljesítettem-e, de szerintem igen. A képregények és graphic novelek elég távol álltak tőlem és idén jó párat elolvastam közülük. Sőt akadt még thriller és félelmetesebb olvasmányom is, ami nálam tényleg nagy szó. 
"több magyar írótól is olvasnom"
  • (x) Öhm, nem. Alig olvastam magyar írótól könyvet, amiért nagy fekete pont jár :(
"még aktívabban blogolni, a blog életén belül pedig folytatni az állandó rovatokat és értékelni azokat a könyveket, amikkel ezer éve adós vagyok. A piszkozatok mappát sem ártana kiüríteni, ugyanis van ott pár szerintem érdekes bejegyzés ötlet is"
  • (x) Milyen szép gondolataim voltak. Egész nyáron nem blogoltam, nem folytattam semmit, a piszkozatok mappa meg csak bővült. Maybe next time?
"a nyáron sem elhanyagolni az olvasást"
  • (x) Nem elhanyagolni... Az ér, ha egyáltalán nem olvastam?
"moly.hu-n minden évben készítek egy X évben szeretném olvasni listát, amikkel borzalmasan állok. Igyekszem majd legalább 1-1 könyvet havonta elolvasni a régi beszerzéseim közül vagy, ha ez nem sikerül, akkor megválok az adott történettől."
  • (✓) Így év vége felé ezen az arányon azért javítottam, de még mindig borzalmasan állok. Erről majd hozok egy posztot is, mert sürgősen pótolandó könyvek is vannak ezeken a listákon. Sok könyvtől meg ténylegesen megszabadultam, szóval félsiker. 
Utolsó rész ebben a bejegyzésben az volt, hogy elolvassak 3 olyan könyvet, amiket RavenS ajánlott. A három ajánlás: Samantha Shannon - Csontszüret, Dan Wells - Partials, Kerstin Gier - Rubinvörös. 
  • (x) Próbálkoztam én, de nem volt kedvem a történetekhez. Jövőre igyekszem ezt is bepótolni. 
Volt olyan célkitűzésem is, hogy 5 könyv, amit tuti beszerzek 2019-ben. 
  • R. F. Kuang: The ​Poppy War (✓)
  • Amie Kaufman-Jay Kristoff: Aurora ​Rising (✓)
  • Pierce Brown: Iron Gold (✓)
  • V. E. Schwab: A Gathering of Shadows (✓)
  • V. E. Schwab: The Near Witch (x)
Ezek voltak tehát a 2019-es év célkitűzései részemről. Igaz, hogy nem sikerült maradéktalanul teljesítenem, de azért büszke vagyok magamra, mert két éve nem olvastam ennyit, mint idén. Ráadásul, miközben a kedvencek-utáltak listámat készítettem, rájöttem, hogy olyan igazán borzalmas könyvet alig olvastam. 

Jó pihenést kívánok nektek az év hátralévő részére. Holnap érkezem a 2020-as kihívásokkal. 
Üdv,

2 megjegyzés:

  1. Uuh, nagyon szeretem az összegzőket, jó volt a bekegyzésedet olvasni! :) Sajnálom, hogy volt célod, ami nem sikerült, de ez szerintem egy nagyon szép teljesítmény! :)
    Sok sikert kívánok a kövi évhez! 💖

    Lillsz

    VálaszTörlés

designed by Charming Templates