2018. május 14., hétfő

TRISH COOK: ÉJJELI NAPFÉNY

Hello Molycik!
Nem is olyan régen volt a Prológuson egy Éjjeli napfényes mini projektünk a magyar megjelenés és a film bemutatója alkalmából. Lehetőségem volt még megjelenés előtt elolvasni a könyvet, illetve a filmet is megnézhettem pár blogger társammal, úgyhogy igazi Éjjeli napfény szakértőnek érzem magam :D

Kiadó: Maxim Kiadó -
Dream válogatás
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 256
Megrendelem
Fülszöveg:
A ​17 éves Katie Price egy ritka betegséggel él együtt: minimális mennyiségű napfény is halálos fenyegetés a számára. Mivel napközben muszáj a házban maradnia, társaságul csupán megözvegyült apja és legjobb (na jó, igazból az egyetlen) barátja szolgál. Katie világa csak azután teljesedik ki, hogy lement a nap: ilyenkor fogja a gitárját, és a helyi pályaudvaron játszik a jövő-menő utasoknak. 
Charlie Reed valaha sztáratléta volt, és az életében most épp nagy változások vannak készülőben – ő az a fiú, akiért Katie a távolból titokban már évek óta rajong. Miután egy este meglátja a gitározó lányt, a sorsaik összeforrnak, és egy csillagokon átívelő szerelem veszi kezdetét. 
Miközben támogatják egymást céljaik elérésében, és egymásba szeretnek a nyári éjszakák leple alatt, Katie és Charlie között olyan szoros összeköttetés alakul ki, ami elég erős ahhoz, hogy megváltoztassa őket – és mindenki mást is körülöttük –, örökre.

A könyv alapján készült film – főszerepben a Disney sztár Bella Thorne-nal és az első főszerepében Patrick Schwarzeneggerrel – már a mozikban!
„Egy szívszorító történet szerelemről, veszteségről és egy majdnem tökéletes nyárról – remek olvasmány a Csillagainkban a hiba és a Love, Simon rajongóinak.” 
Amazon

„Katie szemén keresztül újra átélhetjük az első szerelmet minden szépségével és konfliktusával együtt, a lány helyzete pedig rámutat arra, hogy minden napunkat éljük a lehető legteljesebben. Szívszorítóan szép történet!” 
Book Heaven


Mindig is szerettem a contemporary YA könyveket, kikapcsolnak és szórakoztatnak egyszerre. Na, az Éjjeli napfényről nem merném azt állítani, hogy szórakoztatott, mert elég komoly témával foglalkozik és nem a legvidámabb könyv, amit olvastam, de azért voltak vicces pillanatai. 

A történet főszereplője Katie Price, aki egy igen ritka betegségben szenved, XP-je van, aminek következtében nem érheti őt napfény. Éjjel éli életét, mert olyankor ugyebár kevesebb UV sugárzás éri a bőrét. Ilyenkor általában vagy barátnőjével tölti az idejét vagy a vasútállomáson gitározik és pont így találkozik élete szerelmével Charlieval, akit egészen eddig csak az ablakából csodált. Ezáltal pedig kicsit kitágul a világa, sokkal több mindent tapasztal, életében először él át dolgokat, ami egy átlag fiatalnak egyáltalán nem számít újdonságnak. Katie végre úgy érzi, hogy igazán él és élvezi az életet. 
"Mindenkinek szüksége van valakire, mert alapvetően ez a boldogság kulcsa."
Őszintén megmondom először azt hittem, hogy teljesen ugyanazt fogom kapni, mint Nicola Yoon könyvénél a Minden, mindennél. Az alap szituáció és az írói stílus is egészen hasonlít, mégis az Éjjeli napfényt én a fiatalabb korosztálynak ajánlanám. A Katie és Charlie között kialakuló románc nagyon cuki és amerikai filmbe illő, nem csoda, hogy a mozik vásznára került a történet. 
"Valójában az élet bármely területére vonatkozóan ezt tudom neked tanácsolni : vágj bele, ha igazán akarod!"
Katie egy szerethető, szeleburdi lány. Charlie pedig egy tragédia okán megkomolyodott srác, akik annyira, de annyira cukik voltak együtt, hogy már szinte hihetetlen, hogy hasonló az életben megtörténhet. De hát contemporary YA könyvről van szó, ne lepődjünk meg semmin. 

Az írónő stílusa könnyed, ennek következtében a könyv is gyorsan olvasható. Pláne, hogy az oldalszám nem üti meg a 300-at, így körülbelül egy fél délutános olvasmány. Hatalmas nagy csattanókra és történetre nem kell számítani, mert nincsenek, de cserébe egy igazán romantikus könyvet kapunk. A betegség pedig egy kis komolyságot és szomorúságot ad a szerelmi szál mellé, tragikus végkifejlettel. Annyi negatívumot tudnék felsorolni, hogy én kicsit jobban kidolgoztam volna a történetet. Tényleg nagyon rövid a könyvecske és gyorsan történnek benne a dolgok. Lehetett volna ezt még mélyíteni és még drámaibbá, egészebbé tenni. 
"– Néha nem lehet másképp elviselni az igazán rossz dolgokat, csak ha nevetünk rajtuk – mondom apának."
Akik szeretik a YA contemporaryt és nem várnak hű, de nagy történetet, azoknak teljes szívből ajánlom az Éjjeli napfényt. Nicola Yoon és a CSillagainkban a hiba rajongói is érdekesnek találhatják, na meg a romantikus lelkek is, mert Trish Cook könyvére tökéletesen ráillik ez a címke. 

Üdv,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates